Aktuelno

Tuzla: iftar na otvorenom za 1500 postača

Juni 18th, 2016 | by admin
Tuzla: iftar na otvorenom za 1500 postača
Religija
0

Na Trgu slobode, u centru grada, MIZ Tuzla uz podršku Grada Tuzle, Vlade TK, udruženja, organizacija, privrednih subjekata i pojedinaca sa područja Tuzle organizirao je iftar za 1500 osoba.
Pozitivna atmosfera i zajedništvo lahko su bili uočljivi i prije samoga iftara. Potom zvuk topa, ezani sa tuzlanskih džamija i kandilji označili su kraj posta i iftarsko vrijeme u kojem su mogli da uživaju svi koji su odlučili ovu ramazansku noć provesti na najvećem trgu u Tuzli.

Zajednički iftar bio je dobra prilika da se na jednom mjestu sretne veliki broj ljudi, prijatelja i poznanika koji zbog užurbanoga načina života i obaveza nemaju priliku često da se druže. Nabolji način za zajedništvo, druženje i prijateljstvo upravo je moguć u mjesecu ramazanu na zajedničkim iftarima.

Glavni imam MIZ Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović kazao je da se iftar na Trgu slobode održava po drugi put.

– Prošle godine iftar smo organizirali sa našom braćom iz Turske, iz istanbulske opštine Bajrampaša. Ovaj iftar je jedan lijep događaj. Smatram da je iftar na Trgu slobode jedno širenje i otvaranje prema svim građanima Tuzle. Mi smo na iftar pozvali i pravoslavce i katolike, odnosno njihove vjerske predstavnike. Iftari na Trgu će postati tuzlanska ramazanska tradicija, uz Allahovu pomoć. Nije ovo nikakvo dokazivanje snage. Ovo je vjerski događaj. Da izrazimo međusobno poštovanje i razumijevanje među ljudima. Nije uslov da se posti da bi se došlo na iftar. Na iftar treba pozivati i postače i one koji ne poste. Možda će nekima ovakvi iftari biti dobar putokaz da i oni poste – istakao je hafiz Huskanović.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *