Aktuelno

400.000 kg kornišona završilo na deponiji

August 4th, 2016 | by admin
400.000 kg kornišona završilo na deponiji
Vijesti
0

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS posjetio je u četvrtak 4. augusta 2016. zadrugu Voćar – Agrona u Glumini kod Zvornika, koja posluje u okviru kompanije Adriatic Group. Od sredine mjeseca jula ova kompanija je suočena sa ozbiljnim problemima u poslovanju, do kojih je došlo zbog ozbiljnih poremećaja na svjetskoj trgovinskoj berzi i smanjenju potražnje poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine. Poremećaj je izazvao neuobičajeno dobar urod krastavca kornišona u Evropi, što je narušilo potražnju i dinamiku isporuke svježeg krastavca i iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz bosanskog Podrinja, od strane stalnih kupaca u zemljama EU. Usljed toga nastale su i ogromne štete, koje se mjere stotinama hiljada maraka. Oko 400.000 kilograma krastavca kornišona, koji je otkupljen od kooperanata po prosječnoj cijeni od jednu KM, totalno je propalo u krugu zadruge, nakon čega je završilo na deponiji smeća.

Potpredsjednik Ramiz Salkić je tokom razgovora sa Amirom Bekićem, generalnim direktorom Adriatic Group i njegovim saradnicima Fahrudinom Delibajrićem i Ahmetom Hublićem, kazao da je za ovu regiju i cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, postojeća kooperantska mreža koju je organizirala kompanija Adriatic Group, od posebnog značaja. Stoga je potrebno učiniti sve kako bi ona bila očuvana i unaprijeđena:

Koopertantska mreža koju organizira kompanija Adriatic Goup okuplja 2.250 kooperanata i jedna je od najbolje organiziranih, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u ovome dijelu Evrope. U vremenima kada nemamo velikih industrijskih poslovnih sistema i značajnijih otvaranja novih radnih mjesta, takva organizacija kooperantskog odnosa za građane sjeveroistočne Bosne je od sudbinske važnosti. Pogotovo je to važno za održivost povratka, jer Bošnjaci na ovom epodručju nemaju mogućnost zaposlenja u javnim preduzećima i institucijama. Proteklih godina je, kroz organiziran otkup krastavca kornišona, svježe maline, paprike i drugih proizvoda, pružena značajna podrška samoodrživom povratku na ovome području. Primarni proizvođači u srednjem Podrinju, kroz kooperantsku proizvodnju i plasman proizvoda putem Adriatic Group osiguravaju prihod od oko sedam miliona maraka godišnje. Teška situacija u kojoj se našao ovaj poslovni sistem mogla bi
ostaviti dugoročne posljedice na poslovanje ove kompanije. Stoga je neophodno naći moduse kako bismo pomogli opstanku ove kooperantske mreže. Od Menadžmenta kompanije Adriatic Group informisan sam da je razmjera šteta dijelom umanjena pravremenim potrezima podizanja obima prerade i pakovanja krastavca u tegle, ali postojeći prerađivački kapaciteti nisu u mogućnosti odgovoriti trenutnim potrebama. Moramo dati svoj maksimum kako bismo sačuvali ovu kooperantsku proizvodnju i osigurali egzistenciju desetak hiljada ljudi, koji od nje žive. Tokom razgovora pokušali smo
naći put kojim ćemo tragati za rješenjima problema. Pozivam nadležna ministarstva da urgentno djeluju, jer bi prekid otkupa mogao izazvati velike i trajne štete, kazao je potpredsjednik Salkić.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *