Aktuelno

Veliki dan za povratnike bošnjačke i srpske nacionalnosti

August 5th, 2016 | by admin
Veliki dan za povratnike bošnjačke i srpske nacionalnosti
Vijesti
0

Gojčin-Vrelo zvanično su puštena u prometa dva novoasfaltirana putna pravca, koji povezuju dva bh. entiteta i tri općine; Osmaci, Kalesija i Živinice. Riječ je o putnim pravcima koji su postojali i ranije, ali se radilo o makadamskim putevima između naseljenih mjesta, koji nažalost ranije nisu prepoznati kao putevi od velikog značaja za povezivanje dva entiteta, tri općine, i veliki broj naselja u kojima stanuju povratnici bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Za realizaciju projekata asfaltiranja ova dva puta najzaslužnije je Federalno ministarstvo raseljenih i izbjeglih osoba na čelu sa ministrom dr. Edinom Ramićem, koji je prepoznao ovaj
projekat kao šansu da se povratnicima bošnjačke i srpske nacionalnosti u oba entiteta, odnosno na području tri općine, kreiraju bolji preduslovi za život i rad na svojim prijeratnim ognjištima, ali i odlični preduslovi za suradnju općina Osmaci, Kalesija i Živinice, koje se do sada nisu mogle pohvaliti nekom posebnom suradnjom. Oba projekta su koštala 317.243,04 KM.

Kada je u pitanju put Gojčin – Repuh, projekat je koštao 192.147,78 KM, od čega je FMROI finansirao 80%, dok je Općina Kalesija finansirala 20% ovoga projekta. Ovim putem su povezane općina Kalesija i Živinice, što će u mnogome olakšati putnu komunikaciju između ove dvije općine, naročito za one osobe koje se bave poljoprivrednom i stočarstvom.

FMROI je finansirao cjeloklupno asfaltiranje dijela puta Gojčin – Vrelo, a realizacija projekta je koštala 125.095,26 KM. Ovaj put je povezao općine Osmaci i Kalesija, te je alternativni pravac koji mogu koristiti građani općine Osmaci koji žele prema Kalesiji, i obrnuto. Oba putna pravca itekako mogu rasteretiti magistralni put M-4, Tuzla – Zvornik, jer je na ovaj
način povezan veliki broj naselja do kojih se može na kraći i brži način doći upravo ovim putevima.

Oduševljenje za načelnike tri općine: Iako “seoski put”, Gojčin – Vrelo asflatiran u širini od 3,5 m uz široke bankine kako bi kreirali preduslovi za uvođenje autobuske linije Osim ministra dr. Edina Ramića, na putu Gojčin – Repuh čast da presijeku vrpcu su imali i Ismet Mešić, koji po ovlaštenju mijenja načelnika općine Kalesija, načelnici općina Živinice i Osmaci Asim Aljić i Ljubo Petrović, kao i predsjednici mjesnih zajednica Gojčin, Jelovo Brdo i Tupković.

Milisav Garić iz Gojčina, predstavnik povratnika srpske nacionalnosti u općini Kalesija, se posebno zahvalio ministru Ramiću na realizaicji ovoga projekta, rekavši da je on i njegove komšije, kao i veliki broj građana općine Osmaci, dugi niz godina čekali konačno asfaltitranje puta koji svakodnevno koriste. Garić je rekao da se radi o izuzetno kvalitetnom putu, kojim su bili oduševljeni i Nadzorni organi. Naime, kako je rekao Garić, skoro svi lokalni/seoski putevi su rađeni 3 metra širine, a negdje čak i 2,80 m, dok je ovaj put asfaltiran 3,5 m širine, i sa veoma širokim bankinama sa obje strane. Upravo je to tražio ministar Ramić, kako bi se u skorije vrijeme razmišljalo o uvođenju autobuske linije ovim putnim pravcem, a nekada možda i o proširenju puta.

Ministar Edin Ramić: Olakšan život povratnika bošnjačke i srpske nacionalnosti, putevi se mogu koristiti kao alternativa glavnim saobraćajnicama Svečanoj ceremoniji ovaranja ovih putnih pravaca su, osim zvaninih predstavnika općina i mjesnih zajednica, prisustovali i mještani, koji nisu krili oduševljenje, a naročito su bili zahvalni ministru Edinu Ramiću. Kako su kazali mještani, on je prvi koji je uradio ono što je obećao, pa čak i više od toga, iako su mnogi i prije njga obećavali afaltiranje ovih putnih pravaca. Povratnici sprske nacionalnosti u Gojčin su čak uručili i Zahvalnicu ministru Ramiću.

“Realizacija ova dva putna pravca je ekspresno realizovana, iako su građani ovih naselja na ovo čekali dugi niz godina. Većina projekata kada je u pitanju asfaltiranje se realizuje u
izbornim godinama i u naslejenim mjestima, gdje se nalaze građani koji su potencijalni glasači. Na taj način su putevi koji povezuju nasljena mjesta ostali neizgrađeni, i mi smo odlučili upravo to da uradimo. Ovi putevi povezuju dva enititeta, tri općine i veliki broj naselja u kojima žive i Bošnjaci i Srbi. Put je veoma značajan za njihov opstanak ovdje, i sigurni smo da će poboljšati njihove uslove života i omogućiti lakši rad u budućnosti. Ovi putevi se sada mogu koristiti čak i ako alternativa za glavnu saobraćajnicu, jer povezuje veliki broj naselja” – rekao je ministar Edin Ramić.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *