Aktuelno

Pojačana kontrola kretanja životinja

August 13th, 2016 | by admin
Pojačana kontrola kretanja životinja
Vijesti
0

U cilju očuvanja domaćih goveda i drugih životinja i kvalitetne domaće robe, Federalna uprava za inspekcijske poslove će, u saradnji s Federalnom upravom policije, Federalnom upravom civilne zaštite, Uredom sa veterinarstvo BiH, te nadležnim kantonalnim i općinskim organima, poduzeti sve mjere za spriječavanje kretanja neoznačenih životinja i označenih životinja bez uredne prateće dokumentacije.

Poduzete mjere će se sastojati od oduzimanja životinja, stavljanja u karantin, zabrane držanja transporta i kretanja životinja i proizvoda životinjskog porijekla, kako sa imanja s kojih je životinja pošla, tako i sa onih na koja je bila upućena. Nisu isključene ni novčane kazne u maksimalnom iznosu od 1.500 KM za fiziče osobe, pa i krivične sankcije, ukoliko se ispitivanjem dokaže da su životinje zatečene u kretanju bile zaražene bolestima koje mogu biti prenesene i na druge životinje i/ili ljude.

Federalna uprava za inspekcijske poslove posebno ukazuje na to da označavanje predstavlja osnovu za suzbijanje zaraznih bolesti životinja, a time i zaštitu zdravlja ljudi. Savremena kretanja i u veterinarskoj i u humanoj epidemilogiji, koja se najbolje ogledaju u pojmu “jedno zdravlje”, govore koliki značaj po ljudsko zdravlje, pa i čovječanstvo ima kontrola zdravlja životinja. Osim zdravstvenog aspekta, zdravlje životinja ima sve veći uticaj na međunarodnu trgovinu u najširem smislu, jer svaka zarazna bolest se širi ne samo domaćim životinjama već i njihovim proizvodima, te živim i neživim vektorima – prenosnicima koji ne obolijevaju.

Kao odogovorno društvo, moramo shvatiti značaj označavanja životinja i kontrole njihovog kretanja. Stoga Federalna uprava za inspekcijske poslove naglašava i upozorava vlasnike životinja, prodavce i, naročito, kupce životinja da je životinja bez oznake – ušne markice potencijalna šteta ne samo po vlasnika, prodavca i kupca, već i po cijelu zemlju. Naime, takva životinja je nepoznatog zdravstvenog statusa, a kada se uzme u obzir posljednje pojavljivanje „lumpy skin disease“ – odnosno bolesti kvrgave kože i njeno nezaustavljivo širenje, tada je kupovina ili prodaja takvih životinja više nego neodogovorno ponašanje, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *