Aktuelno

Foča: Ljiljana sa svoje tri kćerke bez krova nad glavom

August 18th, 2016 | by admin
Foča: Ljiljana sa svoje tri kćerke bez krova nad glavom
Vijesti
0

Ako vas slučajno put nanese u Ulicu Zuke Džumhura u Foči, ispred trošne i polusrušene barake zateći ćete prizor koji ne priliči 21. vijeku.

Troje djece spavaju u dvorištu, na sunđeru zagrljena, šćućurena jedno uz drugo. Ne čine to što im je volja, već zbog toga što u kući u kojoj žive vršljaju miševi, a i zmija je bila iznenadni gost u ostavi za hranu.

U ruini od stambenog objekta sve miriše na bijedu, nemaštinu i nebrigu društva za one kojima je pomoć najpotrebnija.

„Najteže mi je što nemam krov nad glavom, nemamo kupatilo da se djeca okupaju i urede. U kući neće da budu, jer se boje miševa i zmija. Poseban problem je što su često gladna, jer nemam uvijek dovoljno novca da ima obezbjedim hranu”, kaže majka triju djevojčica Ljiljana Krunić.

Jedna od kćerki Marina se žali da u kući nemaju sto na kome bi ručale i učile, i dodaje da ona ne zna ni da čita ni da piše.

Najmlađa Darija treba ove godine da pođe u prvi razred osnovne škole. „Bojim se miševa u kući, ne smijem u njoj da spavam, a vidjela sam i zmiju u špajzu“, govori sa strahom djevojčica listajući Bukvar koji je dobila od bake.

Najstarija kćerka Danila se žali da im je pored stana najveći problem hrana. Priča i to da treba da krenu u školu, a nisu nabavile polovne knjige, ali ni patike nemaju.

Samohrana majka ovo troje djece je zaposlena, ali kad joj se od plate odbije kredit, stanarina i režijski troškovi ostaje joj stotinu konvertibilnih marka za hranu i ostale potrepštine. Krunići su tako zavisni od pomoći rodbine i humanih ljudi.

Njena majka Draginja Vuković, čiji je sin poginuo u otadžbinskom ratu, a drugi je nezaposlen, objašnjava da bi porodica teško preživjela da joj nije njihove pomoći.

„Problem je sve – hrana, kupatilo, stan, drva za ogrev. Pomažemo koliko možemo…“ kaže Draginja.

Načelnik Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Foči Snežana Golijanin ističe da dvije starije djvojčice imaju lakšu mentalnu retardaciju, a da sa trećom rade kako bi je osposobili da redovno može da pohađa i prati nastavu.

„Teški su uslovi u kojima žive. Dođu kod nas, jadaju se da nemaju šta da jedu i da im je u toku zime hladno”, dodaje Snežana Golijanin.

Očigledno je da su u slučaju porodice Krunić zakazale neke opštinske i republičke institucije, ali humanitarci koji uvijek priteknu u pomoć sigurno neće.

Ljiljana Krunić
Broj telefona za pomoć: +38765/ 747-175
Broj žiro-računa: 0905978136535
Nova banka, Foča

Izvor: RTV BN

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *