Aktuelno

Gradačac: Svečano otvoren 43. međunarodni “Sajam šljive”

August 24th, 2016 | by admin
Gradačac: Svečano otvoren 43. međunarodni “Sajam šljive”
Vijesti
0

Danas je u 12 sati u Gradačcu svečano otvoren 43. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajma šljive”.  Ceremoniji otvaranja prisustvovali su brojni zvaničnici, predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH. Jedan od gostiju je i bivši predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić, koji četvrti puta dolazi na gradačački Sajam šljive.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive svoje proizvode i usluge prezentovat će 302 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i Evropske unije.

– Na 2.500 kvadratnih metara zatvorenog i oko 3.000 kvadratnih metara otvorenog sajamskog prostora bit će izloženi sajamski eksponati nekih od najzačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda. Značajno je istaći da je ovogodišnji sajam jedan od najbrojnijih po broju izlagača što dovoljno govori o kvalitetu ove sajamske manifestacije ali i želji izlagača da se predstave u Gradačcu, ističe generalni direktor Gradačačkog sjama Hašim Šabanović.

Inovacije i razvoj novih tehnologija u oblasti poljoprivrede i industrije predstavit će Udruženje inovatora BiH, a stare zanate i tradiciju ovog kraja članovi Obrtničke komre Tuzlanskog kantona. Nove sortimente će prezentovati Udruženje proizvođači sjemena i sadnog materijala

Na Sajmu šljive će i ove godine biti nekoliko kolektivnih izložbi poput AS Group Tešanj, Privredne komore TK, Gospodarske komore grada Rijeka (Hrvatska), Županija Posavka te poljoprivrednici Bosansko-podrinjskog kantona. I ove godine će se u Destileriji „Krušik“ u Donjem Skugriću (općina Modriča, RS) održati Stručno-naučno savjetovanje a u sajmištu niz okruglih stolova te kolektivnih izložbi i prezentacija programa regionalne suradnje u oblasti poljoprivredne proizvodnje i biznisa. Drugog dana Sajma bit će dodjeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda. Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 43. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene idustrije – Sajm šljive održat će se od 24. do 28. avgusta u Gradačcu.

youtube play

 

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *