Aktuelno

Ministru Ramiću uručena Povelja dovišta

Septembar 2nd, 2016 | by admin
Ministru Ramiću uručena Povelja dovišta
Religija
0

Danas je u prostorijma Medžlisa islamske zajednice Kalesija uručena Povelja dovišta Orlić-Pašin put, ministru raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH dr.Edinu Ramiću za izuzetan doprinos u utemeljenju i obnovi ove historijsko-kulturno- vjerske-nematerijalne baštine, ove regije i kraja. „Povelja je najveće priznanje koje dodijeljuje Medžlis islamske zajednice Kalesija, a ove godine tu nije bilo dvojbe oko dobitnika ovog izuzetnog priznanja, organizacioni odbor manifestacije Dovište Orlić-Pašin Put 2016 je jednoglasno predložio dobitnika Povelje, a Medžlis IZ Kalesija prijedlog prihvatio. Povelju su do sada dobijali uglavnom vakifi, ove godine ta čast je pripala aktuelnom ministru koji dolazi sa prostora kalesijskog medžlisa, a koji se ovih godina istakao vlastitim angažmanom da dovište zaživi i u potpunosti se obnovi, pa ćemo tako ako Bog da do sljedeće godine imati i izgrađenu musalu, a dovište će ljepše izgledati nego što je izgledalo kada su ga komunisti zabranili prije 66 godina.“ Riječi su glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija Envera ef.Alica prilikom dodijele priznanja, koje je zajedno sa predsjednikomMedžlisa IZ Kalesija uručio ministru Ramiću.

Svečanost je iskorištena kako bi se razgovaralo o projektima od značaja za islamsku zajednicu u povratničkim sredinama na području Medžlisa islamske zajednice Kalesija. Dovište Orlić-Pašin put obnovljeno je prije pet godina na inicijativu mještana okolnih naselja koja pripadaju općinama Zvornik, Osmaci, Kalesija i Sapna. Dovište je utemeljeno u dalekoj prošlosti, prema nekim pretpostavkama za vrijeme Ajvaz dede. Ovo dovište je bilo živo i aktivno stoljećima, a na njemu su se godinama okupljali vjernici iz naselja koja gravitiraju ovom dovištu koje se nalazi na nadmorskoj visini od 600 metara. Okupljanja su zabranile komunističke vlasti početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, a dovište je obnovljeno prije pet godina.

Danas ponovo postoji tradicija okupljanja mještana jednom u godini kako bi proučili Dovu . Putevi koji vode ovom uzvišenju su iz godine u godinu sve bolji pa su samim tim i uslov za organizaciju i održavanje dovišta olakšani.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *