Aktuelno

Bratunac: Salkić o aktuelnoj situaciji u BiH

Septembar 3rd, 2016 | by admin
Bratunac: Salkić o aktuelnoj situaciji u BiH
Vijesti
0

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS održao je u Bratuncu političku tribinu, na kojoj je pred više stotina posjetilaca govorio o aktualnoj situaciji u BiH. Ocijenivši aktualnu političku situaciju veoma ozbiljnom, potpredsjednik Salkić pozvao je na odgovornost sve političke subjekte, kazavši da je ključni faktor destabilizacije upravo najavljeni referendum u bh. entitetu RS i permanentna radikalizacija koju provode i prodržavaju vlasti RS, na čelu sa Miloradom Dodikom. On je iznio očekivanja da do referenduma neće doći, jer smatra da je međunarodna zajednica i sama svjesna opasnosti, te da će spriječiti njegovo održavanje

-Milorad Dodik referendumom uvlači u politički sukob sve domaće i strane faktore, želeći da među njima izazove nesporazume i suprotstavljene stavove. Dodik od BiH želi stvoriti veliki problem, jer samo kao takav može biti u fokusu. Ukoliko je stanje stabilno glasači će u oktobru pitati zašto je slaba ekonomija, zašto nema novca, zašto odlaze investitori. U vrijeme kada je ekonomija RS na koljenima, kada je uzdrman bankarski sistem, a društvu prijete štrajkovi, siromaštvo i bijeda, predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku preostaje jedino da pokuša dodatno radikaliziratidruštvo i destabilizirati BiH i na zaj način skrenuti pažnju javnosti sa katastrofalnih posljedica svoje vladavine. Hrabri nas mali zaokret koji se desio u Beogradu. Tražimo od Beograda da jasno kaže da je protiv referenduma, kao i protiv bilo koje političke inicijative i aktivnosti koji vodi de facto ka destabilizaciji BiH i Regiona. Beograd ima obavezu da zauzme takav stav jer je Srbija potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima veliku odgovornost za očuvanje mira. Beograd nosi hipoteku da je odgovoran za nesprječavanje Genocida u Srebrenici i sa takvim povijesnim teretom rukovodstvo te zemlje se ne smije igrati i propustiti priliku da spriječi referendum i moguću eskalaciju, – kazao je Salkić.

Potpredsjednik Ramiz Salkić pozvao je Bošnjake u cijeloj BiH, a posebno u Podrinju, da budu strpljivi i da čuvaju svoje političko, vjersko i nacionalno jedinstvo, te da grade multietničko društvo u kojem će svi imati podjednaka prava. Bošnjaci u RS izloženi su već treću deceniju diskriminaciji i stalnim kršenjima ljudskih prava:

-Vlasti bh. entiteta RS stvaraju mračno društvo u kojem vlada radikalna politika, koja ne priznaje slobode drugih naroda i religija, osim srpske i pravoslavne. U takvom ambijentu ni sami Srbi nisuslobodni i sretni. Bošnjacima se uskraćuju sva moguća prava. Ovo je jedino mjesto u Evropi gdje se zabranjuje osnovno ljudsko pravo – pravo na jezik. Bošnjaci su neravnopravni pri zapošljavanju u policiju, u prosvjetu, u javne medije, u institucije… Pri tome Ustav nam nije ponudio mehanizme zaštite prava Bošnjaka kao konstitutivnoga naroda i sve se odluke donose preglasavanjem Bošnjaka. Stoga pozivam Narodnu skupštinu RS da poništi odluku o održavanju referenduma, a međunarodnu zajednicu, Ured visokog predstavnika i Upravni odbor Vijeća za impelementaciju mira da stave van snage Zakon o referendumu, jer on je generator destabilizacije već nekoliko godina. Također, koristim se ovom prilikom da pozovem vlasti RS da naprave zaokret i prihvate Bošnjake kao partnere u izgradnji mira, ekonomije, budućnosti… Nažalost, do sada smo imalisasvim drugačiji odnos srpske politike koja je provodila hapšenja, pretrese kuća, diskriminaciju i zastrašivanja. Takva politika morala je otići u sunovrat. Sada imamo priliku da vraćamo povjerenje.

Podsjećam, politička situacija posljednjih sedmica izazvala je visoku dozu zabrinutosti kod Bošnjaka. Međutim, zabrinutost ne znači i strah. Mi smo odlučni da gradimo mir i društvo istihmogućnosti za sve, ali nećemo dopustiti nikada i nikome da gazi našu čast i da dijeli našu zemlju, kazao je potpredsjednik Salkić. Na kraju, govoreći o 9. januaru i odluci Ustavnog suda, potpredsjednik Salkić je rekao da Bošnjaci ne mogu prihvatiti 9. januar kao dan entiteta, jer je to pravoslavna slava i onda vrijeđa vjerske osjećaje drugih naroda. Međutim, istakao je Salkić, Bošnjaci nemaju ništa protiv toga da se obilježava neki drugi dan kao Dan RS, ali pod uslovom da nije vezan za pravoslavni datum.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *