Aktuelno

Otvoren rekonstruisani Biro za zapošljavanje u Banovićima

Septembar 29th, 2016 | by admin
Otvoren rekonstruisani Biro za zapošljavanje u  Banovićima
Vijesti
0

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić otvorio je danas rekonstruisani Biro za zapošljavanje u Banovićima. Cilj rekonstrukcije je prilagođavanje fizičkog prostora novim metodama rada koje će Služba provoditi u narednom periodu. To se prije svega odnosi na razdvajanje administrativnih od savjetodavnih usluga, a sve u cilju bržeg i efikasnijeg pružanja usluga.

Nakon nedavno otvorenih adaptiranih prostora u Gradačcu i Lukavcu današnje otvorenje je pokazatelj opredjeljenja Vlade TK i Službe za zapošljavanje da moderniziraju proces zapošljavanja i radove institucije učine što pristupačnijim i efikasnijim. Predstavnici Službe su u septembru 2015. godine potpisali Memorandum o suradnji i realizaciji “Reformskog paketa” sa Projektom zapošljavanja mladih – YEP od kada su zajedničkim naporima počeli sa rekonstrukcijom prostorija u kojima biroi rade, te edukacijom zaposlenika Službe za rad po novim procedurama. Realizaciju Reformskog paketa finansijski je podržala i Vlada Švicarske uz pomoć njemačke konsultantske kuće GOPA u BiH.

“Novi princip pružanja usluge nezaposlenim licima i poslodavcima odgovara svjetskim standardima. Reforma omogućava više vremena za kvalitetniji rad sa tražiocima usluga, intenzivniju saradnju sa poslodavcima, a uz izradu kvalitetnog plana zapošljavanja sa nezaposlenim licem njegovu efikasniju integraciju na tržište rada”, istakao je prilikom otvorenja direktor JU Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović.

Tokom svog obraćanja prisutnim gostima premijer Kantona Bego Gutić se zahvalio Vladi i ambasadi Švicarske na svesrdnoj pomoći i podršci koju pružaju ovom projektu, kao i predstavnicimaGOPA-e, koji su svojim usmjeravanjem i savjetima pomogli realizaciju ovog projekta.

„Danas kada imam priliku vidjeti kako sve ovo izgleda, mogu sa sigurnošću reći da će građani Banovića ubuduće sve svoje poslove u ovim službama obavljati brže, ugodnije, a prije svega efikasnije nego što su to imali priliku raditi ranije. Ovako razdvojeni administrativni od savjetodavnih i poslova pružanja usluge, sigurno će doprinijeti da na brži način nezaposlenima omogućimo ostvarivanje njihovih prava, a uporedo da ojačamo savjetodavnu funkciju da nezaposleni dobiju stručnu potporu u traženju posla“, rekao je premijer Gutić i dodao da „reforma i transformacija službi za zapošljavanje, kojoj svjedočimo, omogućava više vremena za kvalitetniji rad sa osobama koje traže posao, intenzivniju saradnju sa poslodavcima. Također, realizacijom ovog projekta očekujemo da se razdvoje oni aktivni tražioci posla od onih pasivnih, a time ćemo sigurno smanjiti broj osoba koji se nalaze na evidencijama biroa za zapošljavanje.“

Iako je ovo novina na našem prostoru, radi se o prilagođavanju evropskim normama jer po ovom sistemu rade sve razvijenije zemlje u svijetu, Njemačka i Češka, a i Australija i Amerika imaju također sličan sistem rada. U narednom periodu Služba i Vlada Tuzlanskog kantona ovu pozitivnu praksu planiraju prenijeti i na ostale općinske biroe u Kantonu.

„Projektom smo zamislili da rekonstruišemo sve prostore biroa za zapošljavanje u našem kantonu, ali se u jednom broju biroa susrećemo sa određenim imovinsko – pravnim problemima. U Svakom slučaju mislim da će se rekonstruisani Biro za zapošljavanje u Kalesiji biti otvoren do kraja ove godine“, rekao je premijer Gutić.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *