Aktuelno

Šantić: Izvršene neophodne tehničke pripreme za nedjelju

Septembar 30th, 2016 | by admin
Šantić: Izvršene neophodne tehničke pripreme za nedjelju
Vijesti
0

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da su izvršene tehničke pripreme neophodne da u nedjelju, 2. oktobra, u 7.00 časova biračka mjeta budu otvorena.

“Sutra ujutro od 7.00 časova do nedjelje, 2. oktobra, do 19.00 časova je period izborne ćutnje i nema političke promocije”, istakao je Šantić na konferenciji povodom održavanja lokalnih izbora i obuke međunarodnih izbornih posmatrača.

Šantić je podsjetio birače da važeća identifikaciona dokumenta, potrebna za izlazak na izbore, moraju biti izdata od zvaničnih organa BiH, a to su pasoš, lična karta ili vozačka dozvola.

“Pozivam vas da u što većem broju izađete na izbore i zaokružite političku opciju koja vam odgovara”, istakao je on.

Kada je riječ o glasačima koji glasaju putem pošte, Šantić je rekao da je bilo prijavljivanja da se glasa, a da osobe za to nisu znale, te skrenuo pažnju da se podaci o mjestu glasanja mogu dobiti na internet stranici CIK-a ili putem SMS-a.

“Ako birački odbori nemaju informaciju da se glasač nalazi na Izvodu iz glavnog biračkog spiska, treba otići na najbliže biračko mjesto za izdavanje takozvanih nepotvrđenih glasačkih listića gđe će im predsjednik tog biračkog odbora omogućiti da glasaju na nepotvrđenim listićima”, rekao je on.

Šantić je rekao da ako neko poslije zaključenja Centralnog biračkog spiska na dan izbora, stekne biračko pravo i dobije ličnu kartu, može na tom istom mjestu koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće da glasa.

Komentarišući zahtjeve koalicije “Pod lupom”, Šantić je rekao da su neki navodi paušalni jer nemaju činjenice i dokaze. “Ko uvidi nepravilnosti i elemente krivične odgovornosti dužan je kao i mi da to dostavi nadležnim organima na postupanje”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, bilo je 120 prijava za preuranjenu kampanju, odnosno prije 2. septembra preko društvenih mreža.

“Da li je riječ o plaćenom političkom oglašavanju? Nemamo pravni osnov da znamo ko je vršio i da li je bilo plaćanja. Ne može se dokazati da li je plaćeno političko oglašavanje”, kaže Šantić.

Prema njegovim riječima, u Centralni birački spisak upisano je više od 3,2 miliona birača, više od 451 ovjereni politički subjekat i preko 30.000 kandidata.

“Imamo 6.000 ovjerenih posmatrača, oko 300 međunarodnih posmatarača, odnosno ukupno oko 6.000 nevladinih organizacija-posmatrača uključujući i političke subjekte, ali samo CIK koje je ovjerio, pridružiće nam se i preko 60.000 ovjerenih posmatrača iz opštinskih izbornih komisija”, najavio je Šantić.

Šantić je pozvao posmatrače da budu od 7.00 do 19.00 časova na glasačkim mjestima i da zahtijevaju da se zapažanja o nepravilnostima upišu u zapisnik o radu biračkog odbora. “Ako ne bude tako, ona će biti odbačena ako ne budu zapisana, nećemo moći uticati na eventualčne nepravilnosti”, dodao je on.

Lokalni izbori u BiH biće održani u nedjelju, 2. oktobra, a na njima će građani birati vlasti u 141 lokalnoj zajednici, te u Brčko distriktu, dok izbori ni ove godine neće biti održani za Grad Mostar.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Lokalni izbori biće sprovedeni za skupštine/vijeća 57 opština u Republici Srpskoj, 74 opštine u Federaciji BiH /FBiH/, šest gradova u Srpskoj – Prijedor, Bijeljina, Banjaluka, Doboj, Zvornik i Trebinje, četiri grada u Federaciji – Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg, te za Skupštinu Brčko distrikta.

Na izborima će biti izabrano 3.136 odbornika/vijećnika, od kojih 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Građani će na izborima 2. oktobra izabrati i 131 načelnika u BiH, te 10 gradonačelnika.

 

Izvor: Agencije

AKCIJATV preporuka

 • Do 11 sati glasalo 16,17% biračaOktobar 2, 2016 Do 11 sati glasalo 16,17% birača (0)
  Do 11 sati od 3.124.775 upisanih birača na redovna biračka mjesta do 11 sati je glasalo 506.327 birača, odnosno 16,17 posto, saopćio je Ahmet Šantić na prvoj press konferenciji Centralne […] Posted in Vijesti
 • Biračka mjesta otvorena od 07:00 do 19:00 satiOktobar 2, 2016 Biračka mjesta otvorena od 07:00 do 19:00 sati (0)
  Biračka mjesta su otvorena od 07:00 do 19:00 sati. Uz pokazivanje jednog od važećih bh identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobija […] Posted in Vijesti
 • Reakcija redakcije na optužbe “Asocijacije Mladih SDA Lukavac”!Septembar 18, 2016 Reakcija redakcije na optužbe “Asocijacije Mladih SDA Lukavac”! (1)
  Reakcija redakcije na optužbe  "Asocijacije Mladih SDA Lukavac"! Na nama je koliko ćemo čega i šta prenijeti i nikada nikome nećemo dozvoliti da nam sugeriše. Iako nismo dobili zvanični […] Posted in Vijesti
 • Imamović: “Crveno će pobijediti Crno”Septembar 6, 2016 Imamović: “Crveno će pobijediti Crno” (0)
  Na nedavno održanom predizbornom skupu Jasmin Imamović kandidat za gradonačelnika Tuzle (SDP BiH)  osvrnuo se na Arape koji dolaze u BiH i kupuju zemljište. Za tu činjenicu napao je  […] Posted in Vijesti
 • Napeto u SrebreniciOktobar 3, 2016 Napeto u Srebrenici (0)
  Situacija u Srebrenici je noćas bila napeta - na centralnom gradskom trgu stajala je grupa Bošnjaka, pristalica aktuelnog gradonačelnika Ćamila Durakovića, dok su u obližnjem kafiću […] Posted in Vijesti
 • TK: Press konferencije KV Stranke za BiHSeptembar 29, 2016 TK: Press konferencije KV Stranke za BiH (0)
  Politički program Stranke za Bosnu i Hercegovinu nije zasnovan na dogmatskim principima, već na konkretnim interesima države i građana. Stranka za BiH stavlja individualna prava ispred […] Posted in Vijesti
 • CIK BiH izrekao novčane kazne za tri politička subjektaOktobar 20, 2016 CIK BiH izrekao novčane kazne za tri politička subjekta (0)
  Centralna izborna komisija BiH jučer je na održanoj sjednici izrekla novačane kazne za tri politička subjekta zbog kršenja pravila ponašanja u izbornoj kampanji. Sa 6.000 KM kažnjena je […] Posted in Vijesti
 • Skupljanje glasova ili?Septembar 26, 2016 Skupljanje glasova ili? (0)
  Svima nam je poznato da pred izbore politički aktivisti koriste sve metode kako bi od glasača dobili glas. Lijepljenje plakata na bandere, stabla, štale pa do zagrljaja kada ti iskazuju […] Posted in Vijesti
 • Najviše načelničkih pozicija u FBiH pripalo SDA/SBB/HDZOktobar 4, 2016 Najviše načelničkih pozicija u FBiH pripalo SDA/SBB/HDZ (0)
  Koalicija Stranka demokratske akcije (SDA) - Savez za bolju budućnost (SBB) je osvojila najviše glasova za pozicije načelnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Slijedi Hrvatska […] Posted in Vijesti
 • SDA LUKAVAC: Nećemo da nam načelnik na posao dolazi iz Tuzle!Septembar 16, 2016 SDA LUKAVAC: Nećemo da nam načelnik na posao dolazi iz Tuzle! (11)
  Večeras je u velikoj sali BKC-a u Lukavcu održan predizborni skup SDA. Na skupu su predstavljeni kandidati za OV Lukavac i Amir Sejdinović kandidat za načelnika Lukavca. Sa govornice su se […] Posted in Vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *