Aktuelno

Potpisan Ugovor o osnivanju preduzeća TTU Energetik d.o.o.

Oktobar 13th, 2016 | by admin
Potpisan Ugovor o osnivanju preduzeća TTU Energetik d.o.o.
Vijesti
0

Ugovor o osnivanju privrednog društva Tvornica transportnih uređaja energetik d.o.o. Tuzla danas su u prostorijama Termoelektrane Tuzla potpisali generalni direktor i izvršni direktor za proizvodnju JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević i Nevad Ikanović, te generalni direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Munever Čergić i izvršna direktorica za pravne poslove Zlata Junuzović.

Ovaj svečani čin logičan je slijed događaja, nakon što su odluke o osnivanju nove kompanije usvojene na skupštinama JP Elektroprivreda BiH d.d. i Rudnika mrkog uglja Banovići d.d. Banovići, osnivača novoosnovanog privrednog društva. JP Elektroprivreda BiH u osnivanje kompanije TTU Energetik ulazi sa 80% vlasništva, dok će 20% osnovnog kapitala biti u vlasništvu RMU Banovići d.d. Banovići.

„Danas je svečani čin. Ovo je završetak svih onih aktivnosti koje smo mi najavljivali u proteklom periodu. Ja želim naglasiti da nova kompanija TTU Energetik nije kompanija socijalnog karaktera. Ona će biti tržišno orjentisana i morat će se dokazati na tržištu gdje će ostvarivati svoju dobit. Ovo je još jedan pokazatelj da su i Vlada Tuzlanskog kantona i Vlada Federacije BiH društveno odgovorne vlade koje ispunjavaju svoja obećanja“, rekao je nakon potpisivanja Ugovora premijer Gutić te se zahvalio Vladi FBiH, premijeru Novaliću i ministru Džindiću, bez čijeg angažmana ovaj projekat ne bi ugledao svjetlo dana.

Također premijer Gutić je novom – prvom direktoru TTU Energetik Almiru Zuliću čestitao na imenovanju, te u skladu sa Zulićevim ranijim poslovnim angažmanima, izrazio uvjerenje da će napostavljene zadatke veoma dobro znati odgovoriti.

„Ovo je pozitivan pionirski primjer restrukturiranja u procesu stečaja. Današnji dan je potvrda svega onoga što smo radili i u proteklom periodu. Sve probleme smo izvadili „na sto“ i jedan po jedan rješavamo. Završili smo Fabriku obuće Aida, Tuzlakvarc, Gredelj Revom iz Dobošnice, a evo pri kraju smo konačnog rješavanja i TTU-a. Sve ovo pokazuje naše iskrene namjere da riješimo sto više problema u industriji na području TK“, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.

Veliki doprinos realizaciji ove pozitivne priče dao je Rudnik mrkog uglja Banovići.

„Mi smo u ovaj projekat ušli zajedno sa JP Elektroprivreda BiH i činit ćemo sve što smo zakonski u mogućnosti da pomognemo ovom novom privrednom društvu da što brže čvrsto stane nasvoje noge i krene ka onom mjestu koje je nekad zauzimalo, a to je da bude najbolje preduzeće iz ove oblasti na području BiH, ali i regiona“ riječi su direktora RMU Banovići Munevera Čergića.

Vrlo je značajno istaći da je ovo potpuno novi model čuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta.

„Elektroprivreda trenutno ima mnogo više posla nego što to TTU Energetik u svom početku može savladati, ali nas zanima period od narednih pet godina. U tom periodu cilj nam je kompaniju osposobiti da osim Elektroprivrede i Rudnika Banovići, izađe i zauzme tržište koje je nekad imao stari TTU. Pretpostavka za takav pristup je da ovdje nema šale i da ovdje samo proizvodnjom i kvalitetom pokažemo da smo zahvalni za ovu priliku, priliku da TTU razvijemo tako da nikad više ne dođe u situaciju da posrne kao stari TTU“ rekao je direktor Jašarević.

Ova prilika iskorištena je i za promociju novog, prvog direktora kompanije TTU Energetik d.o.o. Tuzla.

„Generalno u početku tržište za novu kompaniju osigurano je u okvirima naših osnivača Elektroprivrede i RMU Banovići, i ono će nam dobro poslužiti u prvoj fazi. U narednim fazamaimamo strategiju za razvoj novih tržišnih potencijala. Naši naredni koraci su snimiti postojeće proizvodne kapacitete, sposobnost uposlenih, spram tih kapaciteta projektovati proizvodnju i što prijekrenuti u aktivnu proizvodnju“ rekao je direktor TTU Energetik Almir Zulić.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *