Aktuelno

Inzko: Veličanje ratnih zločinaca stavlja vas na pogrešnu stranu

Novembar 8th, 2016 | by admin
Inzko: Veličanje ratnih zločinaca stavlja vas na pogrešnu stranu
Vijesti
0

U naredni utorak podnijet ću moje redovno šestomjesečno izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o situaciji u Bosni i Hercegovini i procjeni stanja provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma.

Od pozitivnih stvari, ja ću izvijestiti o činjenici da je ova zemlja nedavno napravila veliki i jako dobrodošao korak u pravcu dobivanja statusa zemlje kandidata za EU, koji trenutno imaju njeni susjedi Srbija i Crna Gora. Ja ću također navesti i napredak koji su organi BiH ostvarili u oblasti ekonomskih reformi, u okviru reformske agende EU.

U isto vrijeme, ja ću morati izvijestiti i o retorici i aktivnostima koje nas udaljavaju od integracije u euroatlantske institucije i vuku prema izolaciji. Najozbiljniji od ovih koraka poduzetih u posljednjih šest mjeseci bio je referendum koji su, kršeći dvije odluke Ustavnog suda BiH, vlasti u Banjaluci provele.

Još važnije, planiram naglasiti prisutnu kontradikciju koja se javlja kada, s jedne strane, određeni politički lideri navode kako favoriziraju integraciju u Europu, a s druge strane, pogrešno predstavljaju Daytonski mirovni sporazum, navode kako se pravila ne odnose na njih i nastoje otvoriti rane iz prošlosti.

Na primjer, predsjednik RS često navodi da se Bosna i Hercegovina treba vratiti „izvornom Daytonu“. Nisam siguran da uviđam razliku, jer Mirovni sporazum se nikada nije mijenjao i on predviđa mogućnost stvaranja novih institucija, što je rađeno unutar političkih procesa u kojima je i SNSD sudjelovao.

Ali, evo, recimo da to za njega znači precizan tekst Mirovnog sporazuma. Prema tome, „izvorni Dayton“ – tekst sporazuma kojim je, usput budi rečeno, stvorena Republika Srpska 1995. godine, jer prije toga ona nije postojala – navodi u Aneksu 4 da su odluke Ustavnog suda „konačne i obvezujuće“, i da entiteti moraju poštivati odluke države. Izvorni Dayton također predviđa angažman stranaca u Ustavnom sudu.

Ovo ne može biti jasnije. A ipak, predsjednik Republike Srpske i institucije vlasti provele su referendum 25. rujna unatoč izravnom nalogu suda, što je bio korak bez presedana koji je odaslao jednostavnu poruku: pravila se ne primjenjuju kada nam se ne sviđaju.

Pogledajmo još jedan izvod iz „izvornog Daytona“, Aneks 7, u kojem se vlasti, uključujući i organe Republike Srpske, „obvezuju stvoriti na svojim teritorijima političke, ekonomske i socijalne uvjete pogodne za dobrovoljni povratak i skladnu reintegraciju izbjeglica i raseljenih osoba, bez davanja prednosti nekoj određenoj skupini“.

Ja ću biti prvi koji će priznati da većina organa u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, uz nekoliko važnih izuzetaka, treba da rade mnogo bolje kako bi se Srbi, Hrvati i Bošnjaci i svi drugi građani osjećali dobrodošli i integrirani u cijeloj zemlji.

Međutim, u nekoliko posljednjih mjeseci, vlasti u Republici Srpskoj su, prema svemu sudeći, radile na tome da izravno povrijede i isprovociraju upravo one koji trpe posljedice ratnog etničkog čišćenja. Ovdje konkretno mislim na zabrinjavajući trend veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Pored toga što je studentski dom na Palama imenovan po Radovanu Karadžiću, sada imamo sraman potez Narodne skupštine Republike Srpske i njenog predsjednika Nedeljka Čubrilovića kojim se dodjeljuju priznanja Biljani Plavšić (koja je priznala da je počinila ratne zločine i koja je osuđena na 11 godina zatvora), Momčilu Krajišniku (osuđenom na 27 godina) i Radovanu Karadžiću (osuđenom prvostupanjskom presudom na 40 godina zatvora za genocid). Ova priznanja su dodijeljena na svečanosti obilježavanja „25. godišnjice Narodne skupštine RS“, što je još jedan primjer povijesnog revizionizma na koji bih želio ukazati. Republika Srpska je pravno osnovana 1995. godine Ustavom Bosne i Hercegovine kako je navedeno u Aneksu 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir. Kada se sve sabere, očito je da Narodna skupština RS nije mogla postojati prije osnivanja Republike Srpske.

Kakav doprinos su oni dali osim, kako stvari stoje, nekih 80 godina zatvorske kazne za ratne zločine? Je li ovo pitanje ponosa za Narodnu skupštinu Republike Srpske? I kakvu poruku ovo šalje žrtvama njihovih zločina? Svi oni koji imaju ikakve veze s veličanjem osuđenih ratnih zločinaca stavili su sebe izvan okvira civilizacijskih vrijednosti. Veličanje ratnih zločinaca nikada nije bilo i nikada neće biti na pravoj strani povijesti. A revidiranje povijesti to ne čini manje istinitim.

AKCIJATV preporuka

 • Inzko: Angažman građana ne prestaje sa izbornim danomOktobar 4, 2016 Inzko: Angažman građana ne prestaje sa izbornim danom (0)
  isoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da su građani BiH preuzeli aktivnu ulogu u demokratskom procesu i ostvarili svoje pravo da glasuju na lokalnim izborima u […] Posted in Vijesti
 • Sarajevo: Reakcija na zabranjeni referendum u RS-uSeptembar 25, 2016 Sarajevo: Reakcija na zabranjeni referendum u RS-u (2)
  Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović upozorili su danas u Sarajevu da referendum […] Posted in Vijesti
 • CORMACK: Ukinuti odluku o referendumuSeptembar 23, 2017 CORMACK: Ukinuti odluku o referendumu (0)
  Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini (BiH) Maureen Cormack je kazala da odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH treba ukinuti, a ne samo suspendovati, kako je to najavio […] Posted in Vijesti
 • Ramić na skupu bošnjačkih udruženja u AustrijiApril 29, 2017 Ramić na skupu bošnjačkih udruženja u Austriji (0)
  Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u posjeti je Austriji, gdje će govoriti na Simpoziju Bošnjaka u Austriji „Jedinstvo nema alternativu“ o perspektivama daljeg […] Posted in Vijesti
 • Bakir Izetbegović pokreće spor između BiH i RSAugust 23, 2016 Bakir Izetbegović pokreće spor između BiH i RS (0)
  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je da će danas uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH za pokretanje spora između države Bosne i Hercegovine i […] Posted in Vijesti
 • 144 BiH zastave namjenjene za granične prijelazeSeptembar 25, 2016 144 BiH zastave namjenjene za granične prijelaze (0)
  Uskoro će na svim graničnim prijelazima u BiH biti zastava i obilježja države BiH, što dosada nije bio slučaj. U martu ove godine Vijeće ministara BiH zadužilo je sve bh. institucije da […] Posted in Vijesti
 • Denis Zvizdić osudio Milanovićev govor mržnjeAugust 25, 2016 Denis Zvizdić osudio Milanovićev govor mržnje (0)
  Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić osudio je govor mržnje lidera SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića, koji se neprimjereno izjašnjavao o BiH i "negirao njenu državnost", […] Posted in Vijesti
 • BBC: Britanija napušta EUJuni 24, 2016 BBC: Britanija napušta EU (0)
  Nakon višečasovne klackalice, BBC i Sky news su nešto prije šest sati po našem vremenu proglasili pobjedu opcije za izlazak iz Evropske unije. Lider UKIP Najdžel Faraž je i prije toga […] Posted in Vijesti
 • Salkić reagovao na Dodikove prijetnjeOktobar 10, 2016 Salkić reagovao na Dodikove prijetnje (0)
  Istupi Milorada Dodika iz dana u dan su sve radikalniji i opasniji po budućnost. Tretiranje na ovakav način Bošnjaka, koji su autohton i konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini, ukazuje […] Posted in Vijesti
 • Tuzla: Poginuo muškarac u krugu TermoelektraneJanuar 3, 2018 Tuzla: Poginuo muškarac u krugu Termoelektrane (0)
  Pedesetsedmogodišnji muškarac inicijala R.S. nastanjen na području općine Lukavac smrtno je stradao u krugu Termoelektrane u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih […] Posted in Vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *