Aktuelno

Konferencija o liderstvu u biznisu u Tuzli

Novembar 15th, 2016 | by admin
Konferencija o liderstvu u biznisu u Tuzli
Vijesti
0

„Administracija i lokalna zajednica trebaju imati više razumijevanja i kao prioritetne rješavati zahtjeve iz realnog sektora”, poručio je tokom Konferencije o liderstvu u biznisu, održanoj u Tuzli, Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona.

“Saradnja resornih ministarstava, privrednika i lokalne samouprave vrlo je važna, jer su, između ostalog, lokalne samouprave najveći nosioci parafiskalnih nameta. Privrednici od administracije i od ministarstava ne traže novac, nego nam se obraćaju kako bi se njihovi zahtjevi na vrijeme obrađivali. Rijetko se žale na iznose parafiskalnih nameta, a samo npr. za isticanje table sa reklamom plaćaju 30.000 KM”, izjavio je Hodžić. Konferencija se tematski fokusira na uspješne priče u poslovnom sektoru u BiH, istovremeno razmatrajući na koji način socio-ekonomsko okruženje utječe na poslovne prilike, rast kompanija i ekonomski razvoj. Konferenciji je prisustvovao i ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Kao dobar primjer iz prakse ambasador Wigemark navodi poboljšanje u smislu izdavanja građevinskih dozvola i jednošaltersko poslovanje za preduzeća u bh. entitetu Republika Srpska, te je dodao da se radi na tome da se ovaj način počne primjenjivati i u Federaciji Bosne i Hercegovine. “Iako privreda u BiH bilježi godišnji rast od oko četiri procenta, to je još uvijek nedovoljno i građani se pitaju kako oni mogu osjetiti taj rast. No, važno je istaknuti da stvari dolaze korak po korak, a Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka spremni su pomoći vlastima. Mnogo je energije i vremena uloženo u lokalne izbore i sada je vrijeme vraćanja reformama”, poručio je Wigemark.

Jedan od pozitivnih primjera poslovanja u Tuzli i Tuzlanskom kantonu je firma “Intral BH”, koja se bavi proizvodnjom obuće. Prema riječima direktora Alije Šehovića, proteklih je godina putem neformalnog obrazovanja Intral BH školovao oko 300 osoba, te doveo investitore i danas zapošljava 830 radnika.

“Uslovi poslovanja mogli bi se poboljšati ako bi se umanjile administrativne prepreke i kompleksan sistem, odnosno administracija mora shvatiti da je uslužni servis realnom sektoru. Također, neophodno je uskladiti reformu školstva i prilagoditi je tržištu rada”, smatra Šehović, dodajući da bi se mogao primjenjivati dual-sistem u edukaciji koji su predložili Nijemci, a koji podrazumijeva podjednak omjer prakse i teorije. Nakon Tuzle, konferencije o liderstvu u biznisu, koju organizira Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, pod sloganom “Teško je ali idemo, korak po korak”, održat će se i u Mostaru, Bijeljini, Bihaću, Banjoj Luci i Sarajevu.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *