Aktuelno

Čikago: Obilježen Dan državnosti BiH

Novembar 27th, 2016 | by admin
Čikago: Obilježen Dan državnosti BiH
Arhiva
0

U organizaciji bosanskohercegovačkog Cluba Chicago i Bosnjačke zajednice kulture “Preporod” Sjeverne Amerike, u subotu 26. novembra 2016. godine, u Čikagu je upriličeno svečano obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Pred oko 400 građana Bosne i Hercegovine, u prelijepoj dvorani “White Eagle”, kao specijalni gost iz Domovine, nastupio je Josip Pejaković, prvak Narodnog pozorišta Sarajevo i jedan od najvećih bosanskohercegovačkih glumaca svih vremena. Ovo je ujedno bilo njegovo prvo druženje sa bosanskohercegovačkom zajednicom Čikaga, koje su pratili oduševljenje, emocije, smijeh, ali i suze. Građani BiH u dalekom svijetu, su pokazali da postoji velika potreba za ovakvim vrstama manifestacija i umjetničkih nastupa.

Nakon recitala, “Zapis o zemlji” i “Sanjam majko” koju su zajedno izveli gospodin Pejaković i njegova supruga, glumica Vesna Mašić, uslijedili su performanisi, “Država”, “Izbjeglice”, “Oj, živote”, zatim “Ućerivanje” i “Rajvosa”. Da bi slika ove veličanstvene manifestacije bila potpunija, Josip Pejakovic je publiku oduševio otpjevavši stihove koje je on lično napisao za himnu Bosne i Hercegovine. Svojom fenomenalnom izvedbom monologa, “Kako bolan nema Bosne”, Josip je dotakao najdublje emocije prisutnih, i na noge podigao cijelu dvoranu.

Veliku pažnju izazvali su i nastupi Folklorne sekcije bh. Cluba Chicago, pod vođstvom gospođe Elvise Lokmić. Gostima su se između ostalih obratili domaćini i organizatori ove do sada najveće manifestacije obilježavanja Dana državnosti u Čikagu, predstavnik bosanskohercegovačkog Cluba Čikago, sekretar Mirsad Čaušević, zatim predstavnica Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sjeverne Amerike, predsjednica Senada Cvrk Pargan.

Ovu manifstaciju su pored mnogobrojnih uvaženih gostiju, svojim prisustvom uveličali i predstavnici bosanskohercegovačkog Konzulata, novoizabrani Generalni Konzul gospodin Berislav Vujeva i Vice Konzul Enisa Hadžović i njihovi saradnici.

Veličanstvena noć uz ovako profesionalno odrađen program, te masovni odaziv Bosanaca i Hercegovaca, pokazatelji su koliko naša domovina živi u nama, a mi u njoj, ma gdje god bili. Na kraju, da bi se pokazala neizmjerna zahvalnost za sudjelovanje na ovoj manifesatciji, ali i za dosadašnji cjelokupni doprinos očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine, domaćini su uručili plaketu zahvalnsti gospodinu Josipu Pejakoviću. Program je nastavljen duboko u noć, uz muzičku grupu Safeta Kozlice i Nermina Omerovića. Voditeljice programa bile su Asija Dizdarević i Ehlimana Gutošić.

 

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *