Aktuelno

Svečana akademija 40. godina Medicinskog fakulteta u Tuzli

Decembar 28th, 2016 | by admin
Svečana akademija 40. godina Medicinskog fakulteta u Tuzli
Vijesti
0

Danas je u prepunom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Tuzli obilježen jubilej 40. godina od osnivanja Medicinskog fakulteta u Tuzli. Medicinski fakulteta kao jedan od najstarijih fakulteta pri Univerzitetu u Tuzli, zasigurno je kolijevka nauke i medicine koja je u proteklih četrdeset godina iznjedrila veliki broj vrhunskih ljekara čiji je kvalitet prepoznat i van granica Bosne i Hercegovine.

Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj zvanica iz akademskih i političkih krugova, no posebno je važno istaknuti da ovakva svečanost nije prošla bez prisustva velikog broja studenata koji su, čini se, snaga koja će nastaviti u ostvarivanju vizije oko koje su se složili prije četrdeset godina osnivači medicinskog fakulteta – matičari. Mnogi od njih nisu više među živima, no ideja medicinskog fakulteta je i dalje tu i konstantno se unapređuje i razvija. O čemu nam je govorila prof. dr. Nermina Hadžigrahić, dekanesa medicinskog fakulteta.

„1976. upisali smo 251 redovnog studenta, a evo do sada iz naših klupa izašlo je 2500 doktora medicine, koji su sada uspješni stručnjaci. Postdiplomski studij započet je 1978. godine, 2012. upisali smo generaciju doktorskog studija na studijskom programu „Biomedicina i zdravstvo“. Ove godine upisali smo i drugu generaciju doktorskog studija. Te sada imamo nešto više od 80 doktoranata.“ – istakla je dekanesa Hadžigrahić.

Prisutnima se obratio i premijer Vlade TK, gosp. Bego Gutić, koji se osvrnuo na rezultate i kvalitet nastavnog procesa na medicinskom fakultetu čemu najviše ide u prilog činjenica da su svršenici ovog fakulteta veoma cijenjeni u zemlji i inozemstvu. Kazao je da se aktivno radi na prevenciji „odliva mozgova“ kroz različite projekte zapošljavanja ljekara. „Svjesni smo da nam predstoji smjena generacija i odlazak velikog broja iskusnih i visoko kvalitetnih ljekara u penziju, stoga već sada aktivno radimo na zapošljavanju ljekara koji će sutra biti spremni da nastave gdje su njihovi prethodnici stali.“ – kazao je premijer Gutić.

Pored dekana Medicinskog fakulteta i premijera TK, gdin. Bege Gutića, prisutnima su se obratili i prorektor za međuuniverzitetsku saradnju, prof. Sniježana Marić, zatim ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, gdin. Zlatan Muratović, kao i predsjednik Udruženja studenata „MEDICUS“, student Sejfo Begić koji je ovom prilikom poručio: „Današnji dan je jedan veliki uspjeh za cijelu akademsku zajednicu, Univerzitet u Tuzli, Medicinski fakultet i naravno sve naše studente. Velika je čast primiti priznanje u ime Udruženja „MEDICUS“ na jednom ovakvom skupu, za što zahvalu dugujemo Menadžmentu fakulteta koji je prepoznao naš rad. Još jednom koristim priliku i čestitam 40. godišnjicu postojanja Univerzitetu i Medicinskom fakultetu u Tuzli, kao i svim kolegicama i kolegama“. Svim prisutnim je dodjeljen i novi, 4. po redu broj Časopisa studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli „PULSUS“, a kojeg je na svečanoj akademiji promovisao glavni i odgovorni urednik, bivši student, a sada ljekar, dr. Emir Bećirović.

„Zadovoljstvo je nakon ponovnog pokretanja časopisa 2013. godine, koji je stao sa promocijom davne 1991. promovisati novi broj, četvrtu godinu za redom. Čast je da se to dešava upravo na jednom velikom ljubileu, a 40 godina je dug period. Postavljena je visoka ljestvica za sve sadašnje i buduće studente, te bi mi bila velika čast i nagrada da kolege nastave velikim tempom, tempom po kojem je udruženje i Medicinski fakultet postalo prepoznatljivo“. – istakao je glavni urednik Bećirović, te se zahvalio Vladi TK na nesebičnoj podršci dosadašnjim aktivnostima, a menadžmentu fakulteta i Univerziteta poželio još mnogo godina uspješnog rada.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *