Aktuelno

Poništeni izbori u Stocu

Januar 12th, 2017 | by admin
Poništeni izbori u Stocu
Vijesti
0

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se poništavaju izbori u izbornoj jedinici Stolac za načelnika i za općinsko vijeće i to na 23 biračka mjesta. Lokalni izbori u BiH održani 02.10.2016. godine u izbornoj jedinici Stolac na 23 biračka mjesta nisu provedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH, odnosno, kao što je javnosti poznato, izborni proces je prekinut. Današnja odluka nije pravosnažna, na nju se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

 

Nakon što su postale pravosnažne odluke Centralne izborne komisije BiH kojima su predsjednik i članovi Općinske izborne komisije Stolac razrješeni dužnosti, Centralna izborna komisija BiH danas je imenovale zamjenskog predsjednika i zamjenske članove. Za zamjenskog predsjednika Općinske izborne komisije Stolac imenovan je  Jozo Matić koji je općinski pravobranilac u Stocu, dok su za zamjenske članove imenovani Rifat Zlomužica koji je trenutno član Gradske izborne komisije Mostar i Predrag Šupljegljav, bivši član Gradske izborne komisije Mostar. Svi su diplomirani pravnici.

 

U vezi sa finansijskim sredstvima potrebnim za prvedbu ponovljenih izbora u Stocu, Centralna izborna komisija BiH je danas usvojila zaključak o potraživanju sredstava iz rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u iznosu od 19 000 KM. Navedena sredstva su potrebna za aktivnosti koje provodi Centralna izborna komisija BiH dok naknade članovima biračkih odbora osigurava općina.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *