Aktuelno

Lukavac: ZASJEDAO OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

Januar 30th, 2017 | by admin
Lukavac: ZASJEDAO OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE
Vijesti
0

Danas je zasjedao općinski štab civilne zaštite Lukavac. U skladu sa Planom i interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka, donešeni su sljedeći zaključci:

1. Upućuje se upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja na otvorenom.

2. Dostaviti upit Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK u vezi s tim da li su stvoreni uslovi za obustavu nastavnog procesa u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja, a zbog prekomjernog zagađenja S02, obzirom da je 30.01.2017.g. proglašena epizoda uzbune za područje Općine Lukavac od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okolice TK.

3. Nalaže se pravnim licima sa područja Općine Lukavac, da u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka TK-a, te u skladu sa svojim planovima, smanje proizvodnju i zamijene pogonska goriva kod industrijskih i drugih objekata, koja u tehnološkom procesu koriste čvrsta goriva i teža lož ulja, a u cilju popravljanja trenutnog stanja na području Općine Lukavac.

4.Usvojen je zaključak da se putem KUCZ i Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, pokrene procedura izmjene Kantonalnih zakonskih propisa, koji regulišu korištenje vrste goriva u određenim zonama, kao i njihov nadzor, a u cilju definisanja ovlaštenja općinskim komunalnim inspekcijama, da vrše kontrolu i mogu izricati odgovarajuće mjere u cilju smanjenja emisije štetnih čestica u zrak.

5.Usvojen je zaključak da Služba civilne zaštite jedanput dnevno prikuplja podatke o meteorološkim uslovima i aerozagađenju na području Općine Lukavac.

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *