Aktuelno

Osvrt mještana Bukinja na budžet grada Tuzla

Januar 30th, 2017 | by admin
Osvrt mještana Bukinja na budžet grada Tuzla
Vijesti
0

Još jedno veliko razočarenje za mještane Bukinja, ali i većine drugih, naročito prigradskih mjesnih zajdnica nastupilo je uvidom u prijedlog  budžeta grada Tuzle za 2017. godinu. Kolika je bila naša sreća zbog činjenice da je grad Tuzla dobio preko 5 miliona KM od Elektroprivrede BiH kao naknadu za rad Termoelektrane Tuzla tolika je danas tuga jer se taj novac troši isključivo po željama  Jasmina Imamovića, a što podržavaju čelnici stranaka koji čine većinu u Gradskom vijeću. Građani ovog grada očekivali su kako je to i bilo najavljeno rješavanje komunalne infrastrukture, zagađenja zraka, zaštite životne sredine i drugih važnih projekata, a dobili su vrlo malo ili ništa. Posebno su mještani Bukinja očekivali da se ispravi pedesetogodišnja nepravda i da se barem donekle smanji udisanje najzagađenijeg zraka u Evropi tako što bi se ukinula individualna ložišta koja dodatno doprinose povišenoj koncetraciji zagađenja i njegovih štetnih posljedica. Zemlja na kojoj su šljačišta je oduzeta od naših očeva i djedova, a nama ostavljeno da se trujemo godinama sve radi viših interesa.

Podsjećamo da su studije pokazale da je danas broj osoba koje boluju od raka i prerano umiru najveći upravo na ovom području. I nikome to nije važno, važan je samo profit i interes. Gradonačelnika Imamovića nije briga kako se živi u ovom kraju jer godinama nije kročio blizu šljačišta da osjeti svu „ljepotu" takvog života i susretne se sa svojim sugrađanima. Zauzvrat smo bili primorani moliti  po hodnicima Gradske uprave za svaku sitnicu, a da neko drugi uživa u 5, 5 miliona blagodeta koje nam Termoelektrana donosi. Tako se danas od mještana Bukinja traži da izdvoje od 8000 do 12000 KM za priključak na centralno grijanje. To danas naprosto skoro da niko i nije u prilici s obzirom na ekonomske uslove u kojima živimo, ali i kakva je to bezdušna vlast koja traži tako velike novce od onih koji cijenu proizvodnje električne energije i dobit za Tuzlu od 5,5 miliona KM plaćaju svojim životima.

Gospodo, koji krojite politiku u ovom gradu kako možete sami sebi objasniti činjenicu da potrošite 5,5 miliona KM godišnje, a niste spremni donijeti odluku da nas oslobodite ovog nameta i pomognete nam da barem malo lakše živimo?! Ako Vam se ipak sviđa život u Bukinju (a niko od vijećnika i šefova Službi nije s ovog područja) slobodno dođite i živite, rado ćemo s vama mijenjati životni prostor. Novac od TE Tuzla mora biti pravednije raspoređen i najprije usmjeren na širenje mreže daljinskog grijanja, utopljavanja domaćinstva, subvenciju nabavki peći napelet kao dokazano manjeg zagađivača i svih drugih aktivnosti koje bi u razdoblju od 5-6 godina značajno smanjili zagađenje, a našoj djeci omogućili odrastanje bez astmi i drugih malignih oboljenja.

Umjesto politike svjesnog uništavanja života stanovnika Bukinja započnite politiku stvaranja ugodnijeg života za sve.  Kad tako svesrdno dajete novac javnim preduzećima koja godišnje potroše milione na plaće, reprezentaciju, službena putovanje onda izvolite učiniti i život običnog čovjeka u Bukinju lakšim i jednostavnijim.

Mještani Bukinja

AKCIJATV preporuka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *