Aktuelno

Umrla Hatidža Mehmedović, predsjednica “Majke Srebrenice”

Juli 23rd, 2018 | by admin
Umrla Hatidža Mehmedović, predsjednica “Majke Srebrenice”
Vijesti
0

Predsjednica udruge “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović, jedna od žena koje su postale simbolom borbe da se sačuva uspomena na žrtve genocida nad Bošnjacima iz 1995. godine, umrla je u sarajevskom Kliničkom centru gdje se liječila od teške bolesti.  
Vijest o smrt Hatidže Mehmedović potvrdili su iz ogranka Islamske zajednice u Srebrenici precizirajući kako je preminula u nedjelju navečer.

“Naša majka i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici, Hatidža Mehmedović, preselila je na ahiret”, stoji u objavi.

Mehmedović je u masakru kojega su u srpnu 1995. u Srebrenici počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ostala bez supruga Abdulaha, koji je tada ima 44 godine, te bez dvojice sinova, Almira i Azmira, koji su tada imali 18 odnosno 25 godina. 
“Meni je presuđeno kad su moja djeca ubijena. Moja duša, kad bi se mogla otvoriti, tugom bi prekrila cijeli svijet”, kazala je Mehmedović u jednom intervjuu iz 2016. godine.
Nakon što je prognana zajedno s ostalim Bošnjacima ipak je odlučila vratiti se u Srebrenicu 2003. i tamo nastaviti borbu za dokazivanje istine o počinjenim zločinima i kažnjavanje počinitelja.

Hatidža Mehmedović posebno je ukazivala na potrebu obračuna s politikom koja je i dovela do genocida upozoravajući kako sadašnje vlasti u Republici Srpskoj pokušavaju provesti ono što su započeli Radovan Karadžić i Ratko Mladić. “Svi znamo da je Karadžić kriv za genocid i da je na temelju genocida nastala Republika Srpska”, kazala je Mehmedović.   

Ostalo je zabilježeno i kako je Mehmedović 2015. godine hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na obilježavanju 20. obljetnice srebreničkog genocida dočekala riječima: “Dobro došla, kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine”.
Poslije toga je kazala kako je hrvatsku predsjednicu tako pozdravila držeći kako ona razumije brojne stvari koje drugi ne razumiju, zato što je žena i zato što je majka.
U brojnim porukama koje su nakon objave o njezinoj smrti napisali oni koji su s njom surađivali i živjeli ističe se kako je Mehmedović svojim odlučnim angažiranjem bila poticaj i nada mnogim drugima.
“Ona je simbol srebreničke majke i naša voljena heroina”, napisao je na Twitteru Ćamil Duraković, bivši načelnik srebreničke općine.

AKCIJATV preporuka

 • Telefonske prevare u HrvatskojJuni 24, 2016 Telefonske prevare u Hrvatskoj (0)
  Unazad nekoliko dana, na području PU vukovarsko-srijemske zabilježena su dva slučaja specifičnih prevara građana, počinjenih na način da nepoznata osoba s telefonskog broja strane zemlje […] Posted in Vijesti
 • Hadžiefendić i Skopljak upriličili prijem za predstavnike SABNOR-aJuli 26, 2016 Hadžiefendić i Skopljak upriličili prijem za predstavnike SABNOR-a (0)
  Povodom obilježavanja 27. jula, 75. godišnjice ustanka naroda i narodnosti BiH ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić i ministar za boračka pitanja Fahrudin […] Posted in Vijesti
 • Zvornik: potraga za tijelom slovenca nastavlja se ujutroAugust 8, 2016 Zvornik: potraga za tijelom slovenca nastavlja se ujutro (0)
  Potraga za tijelom 34-godišnjeg Slovenca Andreja Beuca iz Krškog, koji je danas sa visine od dvadeset metara skočio sa mosta u Drinu, poslije koga je nestao je obustavljena zbog mutne vode […] Posted in Vijesti
 • Otvorena civilna NATO vježba “Bosna i Hercegovina 2017”Septembar 25, 2017 Otvorena civilna NATO vježba “Bosna i Hercegovina 2017” (0)
  Tuzla 25.09.2017. godine – Danas je zvanično otvorena civilna NATO vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "BOSNA I HERCEGOVINA 2017". Vježba se održava u periodu od 25. do […] Posted in Vijesti
 • Tuzla: Najava Konferencije (Video)Januar 13, 2018 Tuzla: Najava Konferencije (Video) (0)
  „ Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“ naziv je Konferencije koja će 25. januara 2018. godine biti održana u Tuzli, u […] Posted in Vijesti
 • Poništeni izbori u StocuJanuar 12, 2017 Poništeni izbori u Stocu (0)
  Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela Odluku kojom se poništavaju izbori u izbornoj jedinici Stolac za načelnika i za općinsko vijeće i to na 23 […] Posted in Vijesti
 • Tuzla: Završen Međunarodni sajam RemediumJuni 7, 2016 Tuzla: Završen Međunarodni sajam Remedium (0)
  Međunarodni sajam medicine Remedium Tuzla - 2016., pod sloganom “ Inovacije I trendovi u modernoj medicine “ jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti medicine I farmacije, održan […] Posted in Vijesti
 • Najava: Vježba za upravljanje posljedicama EADRCC-aSeptembar 11, 2017 Najava: Vježba za upravljanje posljedicama EADRCC-a (0)
  Euro-atlantski Centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) organizovat će terensku vježbu za upravljanje posljedicama kriznih situacija pod nazivom “BOSNA I HERCEGOVINA 2017.” […] Posted in Vijesti
 • Vremenska prognoza od 07. do 10.09.2016.Septembar 7, 2016 Vremenska prognoza od 07. do 10.09.2016. (0)
  Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Kiša i slabi lokalni pljuskovi se očekuju od sredine dana prema večernjim satima u većem dijelu zemlje. Padavine se ne […] Posted in Vijesti
 • Održana 30. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantonaNovembar 28, 2016 Održana 30. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona (0)
  Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2016. godinu. Izmjene i […] Posted in Vijesti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *